Storm laat bolletjes aanspoelen

Harm Carrette maakte op 8 januari onderstaande foto van een grote tros aangespoelde (licht) bolletjes. Gelukkig zijn deze ‘gemakkelijk’ op te ruimen…

– Aantal verloren containers blijkt groter te zijn

Bij een deskinspectie van MSC Zoe in Bremerhaven is gebleken dat het containerschip niet 282, maar 291 containers heeft verloren, zo meldt Rijkswaterstaat. De containers bevatten geen gevaarlijke stoffen. Op korte termijn wil Rijkswaterstaat beginnen met een grootschalige bergingsoperatie.

– Opruimen containers

Overal op de Waddeneilanden wordt gewerkt aan het opruimen van de aangespoelde containers. Op de foto de firma Ridder & De Vries Transporten aan het werk op het strand van Schiermonnikoog.

– De zorg over plastic deeltjes

Resten piepschuim en plastic korrels uit de containers liggen in hoge concentraties in een relatief klein gebied en zullen jarenlang het waddengebied blijven vervuilen. Plastic in het waddenmilieu breekt niet of nauwelijks af en de Waddenvereniging maakt zich dan ook grote zorgen over de lange termijn effecten. Dieren, zoals zeehonden, vogels en krabben zien plastic als voedsel. De magen van deze dieren raken gevuld met afval dat ze niet meer kwijtraken en verhongeren. Giftige gevaarlijke stoffen zoals de organische perioxiden hebben effect op al het leven, van minuscule organismen zoals eencellige dieren tot vogels en zeehonden en uiteindelijk ook mensen. Door de kringloop in de natuur van de Waddenzee zal dit probleem van giftige en niet-afbreekbare stoffen zich gaan ophopen en kunnen de gevolgen van deze ramp ook op langere termijn doorwerken. Uit laboratoriumexperimenten is bekend dat kleine plastic deeltjes bij dieren de hormoonhuishouding verstoort en kanker kan veroorzaken.  (Bron: Waddenvereniging)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.