Schiermonnikoog eerste met uitslag

Schiermonnikoog eerste met uitslag

De gemeente Schiermonnikoog heeft woensdag om 21.22 uur als eerste de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst was 69 procent, vier jaar geleden was dat nog 56,7 procent.

PvdA grootste
De PvdA is er de grootste partij geworden. De partij kreeg 18,2 procent van de stemmen. De VVD werd de tweede partij met 13,1 procent. Forum voor Democratie (FVD) kreeg 11,6 procent van de kiezers achter zich.

Vlieland tweede
De strijd om het melden van de eerste eindstand gaat meestal tussen Schiermonnikoog, Vlieland en het Gelderse Rozendaal. Dat zijn de kleinste gemeenten van het land, met elk ongeveer duizend kiezers. Vlieland kwam als tweede met zijn uitslag bij de Verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst was daar 51,6 procent. De VVD is er de grootste partij geworden, 26 procent. De PvdA kwam op de tweede plek: 13,5.

FvD derde
Ook op dit Waddeneiland kreeg FVD veel stemmen: 12,6 procent. Daarmee is het de derde partij van Vlieland. Rozendaal meldde de uitslag als derde. Opkomst was daar 79,6. Daar werd de VVD de grootste met 35 procent, tweede partij D66 met 11,7, derde GroenLinks met 11,0 en op de vierde plek FVD met 10,1.

Gemeenteraadsverkiezingen
Bij de recentste verkiezingen, de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar, was het Schiermonnikoog die om 21.13 uur als eerste de uitslag doorgaf aan de Verkiezingsdienst van het ANP. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 won Schiermonnikoog ook. Bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 ging die eer ook naar Schiermonnikoog. Toen gaf de gemeente om 21.18 uur de cijfers door aan de Verkiezingsdienst van het ANP. Na de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 streek Vlieland met de eer.

(BRON : ANP)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.