Veel staalsteeltjes te vinden op Schiermonnikoog

Staalsteeltjes zijn kleine tot middelgrote satijnzwammen, waarvan de stelen opvallend glad gepolijst lijken te zijn. Bij een aantal soorten zijn de stelen blauw, waardoor het lijkt alsof ze van staal zijn gemaakt. Ze behoren tot de grote groep van satijnzwammen (Entoloma), Ook nog omdat ze vrijwel nooit in groot aantal op de geschikte terreinen worden aangetroffen.

Bruine zwartsneesatijnzwammen tussen lage vegetatieBruine zwartsneesatijnzwammen tussen lage vegetatie (Bron: Martijn Oud)

Regenval

Tijdens een wandeling in het westen van Schiermonnikoog werd een terrein bezocht dat bekend staat vanwege de bijzondere planten die er voorkomen zoals Spaanse ruiter, Draadgentiaan, Dwergvlas, Dwergbloem en diverse orchideën. Behalve deze planten werden er enige tientallen Bruine zwartsneesatijnzwammen (Entoloma caesiocinctum; RL: Kwetsbaar) aangetroffen. Het grote aantal exemplaren is ongebruikelijk voor een staalsteeltjessoort. Waarschijnlijk zijn de paar regenbuien van de Sporen van de Bruine zwartsneesatijnzwamSporen van de Bruine zwartsneesatijnzwam (Bron: Martijn Oud)afgelopen dagen hiervoor verantwoordelijk, vorige week was het weer hier nog droog en warm. Hoewel de Bruine zwartsneesatijnzwam in Nederland behoort tot het minst zeldzame staalsteeltje, zal het niet veel bezoekers zijn opgevallen. De meeste exemplaren stonden diep verborgen tussen de overigens lage vegetatie. Er werd in eerste instantie gezocht naar het zeldzame Dwergvlas (Radiola linoides; RL: Bedreigd), een miniscuul plantje dat op de locatie min of meer verborgen te vinden is tussen de wat hogere planten. Hierdoor viel het grote aantal aanwezige Bruine zwartsneesatijnzwammen pas goed op. Schiermonnikoog heeft, net als grote delen van ons land, te kampen met een neerslagtekort. De regenwolken ontladen zich liever boven het vasteland of boven zee dan boven het eiland zelf. Flinke regenval zou het eiland goed doen, maar de buien drijven over. Misschien goed voor het toerisme, maar niet voor de duinvalleien.

Bron : Naturetoday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.