Overtocht Waddenzee wordt gezonder en plasticvrij

Overtocht Waddenzee wordt gezonder en plasticvrij

De overtocht op de veerboten naar de Waddeneilanden wordt gezonder en zoveel mogelijk plasticvrij, schrijven de rederijen in hun vervoersplannen voor 2020.

Het enige minpuntje: het bootkaartje wordt komend jaar 2,6 procent duurder. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat gaat ermee akkoord.

De twee rederijen, Doeksen en Wagenborg, mogen de prijs laten stijgen in lijn met de inflatie. Omgerekend gaat het per kaartje om een prijsstijging van een paar dubbeltjes. Toestemming van het rijk is vereist omdat de laatste de concessieverlener is. Dat verandert binnenkort. Het ministerie werkt samen met de Provinsje Fryslân aan een plan om de concessie over te dragen aan het provinciebestuur.

Verlengde vaartijd en nieuw systeem bagage- en fietsvervoer
Doeksen moet de vaartijd van de sneldienst naar Vlieland en Terschelling komend jaar noodgedwongen iets verlengen, met respectievelijk 2 en 5 minuten. Het huidige vaarschema is krap. Dat kan bij drukte aanzetten tot ,,gehaast vaargedrag’’ bij de kapitein. En dan liggen ongelukken op de loer.

Doeksen stapt verder over op een nieuw systeem voor bagage- en fietsvervoer. Passagiers kunnen straks al vóór de terminals hun bagage afgeven en vervolgens met alleen hun handbagage door de toegangscontrole gaan.

Fietsen worden, net als de bagage, met karren aan boord op het autodek geplaatst om schades aan fietsen en auto’s te voorkomen. Bijkomend voordeel is dat passagiers niet meer op het autodek hoeven te staan. Doeksen laat er speciale fietskarren voor maken; enkel- en dubbellaags. De rederij wil er komend jaar ,,voorzichtig’’ mee gaan proefdraaien, zegt directeur Paul Melles.

Hoog klant-oordeel
Staatssecretaris Van Veldhoven is positief over de innovaties van beide rederijen. Wagenborg kwam met een tweede sneldienst. Sinds de opening van de Vloedgeul is de gemiddelde oversteektijd naar Ameland met 2,5 minuut verkort. Het klant-oordeel voor beide rederijen is hoog. Doeksen scoort een 8,2 voor de overtocht naar Terschelling en een 8,3 voor Vlieland, Wagenborg scoort een 8,1 voor Ameland en een 8,4 voor Schiermonnikoog.

Bij Wagenborg komt er meer vegetarisch en gezond voedsel te koop en wordt het gebruik van plastic teruggebracht. Water en fruit, afbreekbare koffiebekers, bamboerietjes, onverpakte afbakbroodjes en magere producten worden de norm. Het uiteindelijke doel is een volledig plasticvrije veerdienst. Voorts worden deze winter meer stopcontacten aan boord aangebracht.

Doeksen introduceerde kartonnen rietjes. De rederij serveert smoothies in glazen in plaats van in plastic bekers. Speerpunt is ‘het uitbreiden van het assortiment verse, gezonde en lokale producten’.

Bron : Dagblad van het Noorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.