Boeren op Schiermonnikoog hebben eigen stikstof aanpak

Kramer ziet project op Schier nog altijd zitten
Boeren op Schiermonnikoog zijn bezig met een plan om met de verkoop van eilander zuivelproducten en vermindering van de veestapel de stikstofuitstoot te reduceren en hun inkomen stabiel te houden. Pijnpunt is de overbruggingsperiode.

Gedeputeerde Johannes Kramer ziet nog altijd perspectief voor het project waarbij de zeven boeren op Schiermonnikoog vrijwillig hun veestapel fors willen inkrimpen om de stikstofuitstoot te verminderen, ter verbetering van de natuur en biodiversiteit op het eiland. De provincie Fryslân heeft subsidie aan de veehouders toegezegd, ter overbrugging van de periode waarin ze inkomsten derven. De EU heeft laten weten dat die subsidie ongeoorloofde staatssteun is, maar Kramer blijft hoopvol, zo liet hij gisteren merken in het televisieprogramma Buitenhof.

Het project op Schiermonnikoog is een samenwerking tussen de boeren, de provincie en het Louis Bolk Instituut. De veehouders willen in een eigen zuivelfabriek producten gaan maken die op het eiland zelf worden afgezet. De opbrengst moet op termijn het verlies aan liters melk compenseren.

Kramer wil dat het project doorgaat omdat het een voorbeeld is van kringlooplandbouw met een relatief lage stikstofuitstoot, de richting die landbouwminister Carola Schouten op wil. ,,Als het op Schiermonnikoog kan, kan het elders ook”, zei de gedeputeerde in Buitenhof.

De EU heeft laten weten dat die subsidie ongeoorloofde staatssteun is

Om te voorkomen dat de veehouders de subsidie later moeten terugbetalen, trapt de provincie nu op de rem. Het ministerie gaat onderzoeken of en in welke vorm de subsidieverlening toch kan doorgaan.

Kramer zei in het televisieprogramma nogmaals dat hij de stikstofmaatregelen waaronder hij zijn handtekening had gezet wel moest intrekken. ,,De boeren waren zó boos, ze luisterden niet meer. Ik dacht: we hebben een afslag gemist, ik moet tijd kopen.”

Kramer wil zich de komende weken sterk maken voor een Friese aanpak om de stikstofuitstoot in de landbouw terug te dringen. ,,We moeten provinciaal maatwerk leveren.”

Kramer herhaalde dat hij zich niet wil vastleggen op de door Schouten genoemde datum van 1 december.

Bron : Friesch dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.