Nog steeds flink wat plastic korrels op Schiermonnikoog na containerramp

Nog steeds flink wat plastic korrels op Schiermonnikoog na containerramp

Natuurmonumenten heeft in kaart gebracht waar op Schiermonnikoog de meeste plastic korrels liggen die vrijkwamen bij de ramp met containerschip MSC Zoe. Dat schip verloor begin dit jaar in zee ten noorden van de Waddeneilanden een groot aantal containers. In die containers zaten ook veel zakken met korrels kunststofgranulaat, een grondstof voor plastic. Die spoelden vooral aan op Ameland en Schiermonnikoog.

De rode vlekken geven aan waar de meeste korrels liggen – Natuurmonumenten

Uit onderzoek van Natuurmonumenten op Schiermonnikoog blijkt dat op dat eiland ongeveer 70 procent van de korrels is opgeruimd, maar dat de rest nog steeds rondzwerft. “We komen nog dagelijks grote aantallen korrels tegen, vooral op de vloedlijn”, zegt Jan Willem Zwart van Natuurmonumenten. Volgens Zwart is moeilijk te zeggen of die korrels uit zee komen of over het eiland waaien.

Onderzoekers brengen de hoeveelheid plastic korrels in kaart:

Bij het onderzoek op Schiermonnikoog zijn er met een vierkantje van 40 bij 40 centimeter steekproeven gedaan langs het hele Noordzeestrand. Daar kwam uit dat de grootste concentraties korrels bij paal 10 en paal 8 liggen. Op die laatste plek werden er binnen het vierkantje 363 korrels geteld.

Vanaf het strand omhoog richting de duinen werd de situatie steeds erger. Dat er nog wel het één en ander lag, was bekend, maar Natuurmonumenten wilde weten waar precies, ook om het te kunnen opruimen. “Ik heb niet de illusie dat we het helemaal schoon krijgen. We zien het nu zelf; het ligt overal. Als je wat doet, moet je dat heel lang en heel zorgvuldig doen. Dat is een heidens karwei”, zegt Jan Willem Zwart tegen Omrop Fryslan.

Geschrokken
Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog schrikt van de hoeveelheid korrels die nog steeds worden gevonden. “Het breekt je hart aan de ene kant, maar het maakt je ook strijdbaar. Want als ik het zie, denk ik deze rotzooi moet hier gewoon weg. We hebben een paar weken geleden ook met de Onderzoeksraad voor de Veiligheid deze locaties bezocht en ook zij schrokken daar echt van. Ik hoop dat ze dit nu goed op het netvlies hebben en ook in hun eindrapportage meenemen. Dat als dit soort calamiteiten gebeuren de vervuiler moet betalen en ook alles moet opruimen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.