Project voor duurzaam boeren op Schiermonnikoog loopt achter op schema

Project voor duurzaam boeren op Schiermonnikoog loopt achter op schema

De zeven boeren op Schiermonnikoog die hun bedrijf met 30 procent in willen krimpen en en natuurinclusief willen boeren, lopen flink achter op schema. Maar de boeren die meedoen aan het project, houden er vertrouwen in dat het goedkomt. Dat zegt Ludie van der Bijl, een van de zeven boeren.

Het doel van project is om de stikstofuitstoot flink te verlagen. Het grootste struikelblok is een transitievergoeding voor de boeren. Er is 2 miljoen euro nodig om hun inkomen in de overschakelperiode op peil te houden. De provincie heeft het geld klaarliggen, maar mag het niet inzetten omdat de Europese Unie dat als staatssteun beschouwt.

Gedeputeerde Johannes Kramer hoopte de zaak voor zijn aftreden op 1 januari op te lossen, maar dat is niet gelukt. Nog steeds wordt druk overlegd over de oplossing, met onder andere het ministerie van Landbouw en de provincie. Die gesprekken lopen niet zo snel.

Projectleider
Wel is besloten een projectleider aan te stellen voor twee dagen per week. Die begint over een week of zes. Hij moet het project meer continuïteit geven. Het geld voor de projectleider wordt beschikbaar gesteld door het ministerie van Landbouw.

Als alles goed gaat, moet een groot deel van de melk op het eiland over een jaar of vijf op het eiland worden verwerkt in een eigen fabriek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.