Zelfs in het Waddengebied is niet meer aardedonker (en dat is schadelijk voor mens en dier)

Zelfs in het Waddengebied is niet meer aardedonker (en dat is schadelijk voor mens en dier)

Ook in het Waddengebied neemt de lichtvervuiling toe. Natuur- en beheersorganisaties willen dat er meer aandacht komt voor deze volgens hen zorgelijke ontwikkeling.


,,Je vindt nu in grote delen van het Waddengebied nog duisternis, waar je ‘s nachts een heldere sterrenhemel kunt zien. Maar die duisternis staat wel steeds meer onder druk.”

,,Wij vinden dat een slechte zaak, waarvoor we aandacht willen vragen en waar we over willen praten. Het is nooit te laat iets aan negatieve ontwikkelingen te doen’’, zegt woordvoerder Anja Zijlstra namens de projectorganisatie Programma Naar een Rijke Waddenzee.

Ze wijst op onderzoek waaruit blijkt dat het verstoren van de duisternis voor mensen en dieren schadelijk kan zijn. Veel dieren komen ‘s nachts tevoorschijn om voedsel te zoeken. Kunstlicht kan ze daarbij desoriënteren en hun gedrag beïnvloeden.

Nachtvlinders bijvoorbeeld worden aangetrokken door het licht van lantaarnpalen en blijven eindeloos rondjes vliegen rond die lichtbronnen, net zo lang tot ze dood neervallen. ,,Donkere nachten zijn belangrijk voor mens en dier’’, aldus Zijlstra.

Duisternis gekoesterd
In het Nederlandse deel van de wadden zijn twee zogenaamde Dark Sky Parken: in het Nationaal Park Lauwersmeer en op Oost-Terschelling. Daar wordt de duisternis gekoesterd. Door middel van maatregelen wordt geprobeerd die gebieden ‘s nachts zo donker mogelijk te houden.

Een voorbeeld van die aanpak zijn de speciale lampen die ‘s nachts aangaan bij de kazerne in Zoutkamp, waardoor het gebouw veel minder fel is verlicht dan in het verleden.

Zijlstra zegt te hopen dat ondernemers, organisaties en gemeenten in het Waddengebied mee willen denken over plannen om de beleving van de duisternis te vergroten.

,,Er wordt nu zo hier en daar wel iets mee gedaan, maar wij hebben de indruk dat er meer kan. Wat precies is best lastig, dat is voor ons ook een beetje zoeken. We moeten echt leren van elkaar.’’

Ze wijst op het Earth Hour, dat komende zaterdag 28 maart wordt georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds. Dat roept mensen in 180 landen op dan het licht tussen 20.30 en 21.30 uur niet in te schakelen ‘voor de aarde’.

 ,,Zo kun je laten zien dat je duurzame keuzes maakt. Misschien is dat een mooie aanleiding onze zorgen over de duisternis in het Waddengebied nog eens onder de aandacht te brengen.’’

Bron : Dagblad van het Noorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.