Het nieuwe boeren begint op Schier (met veel minder koeien)

De boeren op Schiermonnikoog krimpen hun veestapel in met 35 procent en verwerken de melk in een eigen zuivelfabriek. Krijgt de eilander aanpak navolging in heel Nederland?

dagblad van het Noorden (19 mei 2018)

Waar de zuivelfabriek komt, is nog niet bekend en evenmin of de boeren eigenaar worden van de melkverwerker of FrieslandCampina, waar de melkveehouders nu bij aangesloten zijn. ,,Duidelijk is wel dat de fabriek er komt en bij voorkeur op een boerenerf”, verklaart boerenvoorzitter Ludie van Bijl. ,,Want dan zijn verhaal en beleving het mooist.”

Overeenkomst met Natuurmonumenten

De boeren zeggen toe, in een vanmiddag gesloten overeenkomst met Natuurmonumenten en de gemeente Schiermonnikoog en in het bijzijn van landbouwminister Carola Schouten, dat ze voor 2020 het aantal melkkoeien terugbrengen van circa 570 tot 425, een afname van zo’n 35 procent. De eilander zuivelfabriek, die een investering vergt van circa 2,75 miljoen euro en waar waarschijnlijk een eigen merk kaas gemaakt zal worden, moet zorgen voor een compensatie van de gederfde inkomsten.

,,We mikken op een melkprijs die 10 cent hoger ligt dan de gangbare melkprijs van nu 35 cent.” Schiermonnikoog en Natuurmonumenten (730.000 leden) beloven de boeren te helpen bij de vermarkting van de eilander zuivel. Ook de recreatieondernemers en supermarkten reageren enthousiast, verklaart Bijl.

Ruimte voor ganzen

Natuurmonumenten gaat als geste aan de de boeren het beleid voor de kwelders aanpassen. Ze stemmen er mee in dat een deel van dit verruigde gebied gemaaid wordt om ruimte te geven aan ganzen. Die zorgen in het voorjaar voor extreem veel vraatoverlast in de boerenpolder. ,,Het is hier nog een grote kale vlakte, amper een grasprietje te zien”, verklaart Van Bijl die blij is dat er in augustus voor het eerst in twintig jaar weer gemaaid wordt in een deel van de kwelder.

De boeren op het eiland weten al geruime tijd dat ze hun bedrijven móeten aanpassen. De ammoniakuitstoot via de drijfmest is te belastend voor de natuur op het eiland. Er is sprake van een vergrassing en verstruiking van de natuurterreinen. Ze hadden een krimp van de veestapel kunnen voorkomen door met technische maatregelen de ammoniakuitstoot te beperken zoals luchtwassers en speciale stalvloeren. ,,Maar daar voelen we weinig voor. Dat past niet bij het eiland.”

Nieuwe landbouw in Nederland

De eilander samenwerking geniet grote belangstelling. Natuur- en milieuorganisaties en links Nederland denken dat de aanpak model staat voor de nieuwe landbouw in Nederland. ,,Minder dieren, een hogere prijs en een betere natuur. Dat is de weg die we op moeten’’, zegt Chris Braat, gebiedsmanager Friese Weiden en Wadden van Natuurmonumenten.

Voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) spreekt van een mooie oplossing voor Schiermonnikoog. Maar om nu te spreken van een inspirerend voorbeeld voor heel Nederland, gaat hem veel te ver. ,,Het merendeel van de boeren is afhankelijk van het buitenland en dan blijven kostprijs en schaalgrootte belangrijk.’’

One Response to “Het nieuwe boeren begint op Schier (met veel minder koeien)

  • Wat een geweldige verandering. Het is hopenlijk een start voor meer boeren in het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.