Tweede kloosterorde heeft wens zich te vestigen op Schiermonnikoog

Na de cisterciënzers heeft een tweede kloosterorde de bedoeling naar Schiermonnikoog te verhuizen. Het gaat om twee karmelieten.

Als de cisterciënzers volgend jaar hun intrek nemen in het pand van hotel Rijsbergen, willen de karmelieten graag een Huis van Karmel stichten in het huidige onderkomen op de hoek van de Langestreek en de Gratia Susannastraat.

Broeders vergaderen, zingen en bidden al samen
De beide kloosterorden werken al intensief samen, vertelt karmeliet Hein Blommestijn. Hij verblijft sinds Pasen bij de cisterciënzers op het eiland. Voor hem woonde karmeliet Jos Hulst anderhalf jaar bij de monniken in. De broeders van beide signaturen vergaderen, zingen en bidden gezamenlijk.

Een nauwe verbinding als deze komt niet veel voor, maar het Vaticaan bevordert deze ontwikkeling, aldus Blommestijn. Wat betreft gedachtegoed delen beide kloosterorden zo’n 95 procent.

Ook voor franciscanen staat de deur open
Als de cisterciënzers verhuisd zijn, is de abdij van Westmalle bereid de huidige woning ter beschikking te stellen aan de karmelieten, meldt Blommestijn. De hoop is dat jonge karmelieten naar het eiland komen. Maar ook voor bijvoorbeeld franciscanen staat de deur open.

Dat een tweede kloosterorde voor Schiermonnikoog kiest, is geen toeval. Blommestijn en Hulst hadden al voordat de cisterciënzers naar het eiland trokken contact met abt Alberic. Zij wilden ook naar het Noorden, voor de rust en de ruimte. ,,Het had ook Holwerd kunnen zijn.’’ Nu de cisterciënzers op Schiermonnikoog zitten, ligt het voor de hand om daar samen op te trekken.

Overste van de karmelieten heeft nog geen toestemming gegeven
Voorlopig blijft het bij een wens, want intern ligt er voor de monniken nog een blokkade. De overste van de karmelieten in Nederland heeft nog geen toestemming gegeven voor een Huis van Karmel op Schier. ,,Wij hopen dat er een ander inzicht groeit’’, zegt Blommestijn.

Bron : Dagblad van het Noorden 17 mei 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.