2000 muzikanten op weg naar festival Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is in afwachting van zo’n 2.000 muzikanten die vrijdag en zaterdag mee doen aan de 61ste editie van het Muziek- en zangfestival. Volgens de organisatie was de belangstelling nog nooit zó groot.

Bijna tweeduizend zangers, blazers en slagwerkers maken komend weekeinde de oversteek naar het eiland. Allemaal staan ze te trappelen om mee te doen aan het Muziek- en zangfestival, dat voor veel verenigingen een fleurige afsluiting van het seizoen vormt.

Eerste optredens
Vrijdagavond zijn de eerste optredens van de koren, maar het echte feest barst zaterdag los, zegt organisator Durk Dam. ,,Dan komt de grote massa. De eerste boot van half zeven zit al vol. Dat gaat de hele dag door. Alle slaapplaatsen op het eiland zijn bezet.’’

De organisatie moet al tijden ‘nee’ verkopen aan zang- en muziekclubs die zich nog wilden aanmelden voor het evenement. ,,Er kan echt niemand meer bij. Er komen 31 koren en 37 korpsen. En die nemen ook nog aanhang mee.’’

Jureren
Martien Hovestad en Gerben van der Veen beoordelen de koren, de componistenbroers Jan en Jacob jureren bij de korpsen.

Het systeem is simpel en doeltreffend: de deelnemers kunnen tussen de 0 en de 100 punten verdienen. Gospel, klassiek, pop en rock: alle genres en stijlen zijn over het eiland te horen.

Populair podium
De muziekkoepel tegenover hotel Van der Werff is een populair podium onder de muzikanten. De korpsen en koren die zich hebben aangemeld mogen er spelen wat ze willen, maar niet langer dan twintig minuten. ,,Alles wat zingt en speelt mag meedoen. We zetten er wel een toezichthouder bij, want anders loopt het uit de hand. Ze weten soms niet van ophouden.’’

Dagblad van het Noorden 31 mei 2018 m.u.v. de foto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.