Uit eten op het eiland

Uit eten op Schiermonnikoog

Actief zijn en lekker eten, een goede combinatie tijdens bijvoorbeeld een weekendje weg. Of eigenlijk altijd wel.
Een heerlijk gevoel om na een stevige wandeling ergens te eindigen waar je lekker kunt eten. Wij komen al jaren op Schier en hebben een aantal favoriete restaurants op Schiermonnikoog die we graag met u willen delen. De leukste tips voor restaurants op Schiermonnikoog.

Om te voorkomen dat u vanwege de drukte in de zomermaanden niet voor een vol restaurant komt te staan, is er een App gemaakt waarop je kunt zien of het druk is op het moment dat u uit eten wenst te gaan. De App is ook te vinden op https://samenopstap.app/ daar staan verwijzingen naar de diverse App stores.

Schiermonnikoger Vishandel (https://www.schiermonnikogervishandel.nl/) Noorderstreek 38
Er zijn gasten die, als ze met de avondboot naar Schiermonnikoog zijn gegaan, direct doorgaan naar het dorp, om nog net voor sluitingstijd bij de Schiermonnikoger Vishandel een visje met of zonder patat te scoren. Ook wij komen graag bij de familie Hellinga én al vanaf het prille begin en genieten nog altijd van de verse vis en de heerlijke patat.

Wad Anderz (https://wadanderz.nl/) Reeweg 25
Oorspronkelijk de locatie van het havenkantoor, maar na een grondige aanpak van de jachthaven, tevens een restaurant bovenop het toiletgebouw van de jachthavenbezoekers met een mooi uitzicht over de Waddenzee. Tegenwoordig kun je hier het restaurant van sommelier Eelke van der Heide, Wad Anderz, vinden. Mooie plek om een keer te lunchen of tegen de avond te borrelen.
Tijdens een wandeling langs het Wad of de Westerplas, de ideale plek om even te stoppen. Vanaf het terras heb je uitzicht op de jachthaven van Schiermonnikoog, in  de zomer altijd een gezellige drukte. Een prima plek om even uit te rusten en waar genoeg te bekijken valt in de zomer.

De Marlijn (http://www.demarlijn.com/) Prins Bernhardweg 2
Een favoriete plek als we weer eens over het strand hebben ‘gezwalkt’ is de Marlijn.
Een prachtig terras met lounge banken voor zomers weer. In de winter of met slechter weer, kun je binnen in de verwarmde ruimte zitten. In de winter vaak warme chocolademelk met slagroom, of koffie met een eilander borrel erbij en Appeltaart, in de zomer met een bijzonder biertje en één van de heerlijke ‘planken’ (zie de menukaart).

De vier dames (https://www.de4dames.nl/) Langestreek 94
In onze nieuwe wijnbar & bistro kunt u kiezen uit een zeer uitgebreid wijnassortiment, grotendeels uit eigen import, een fraaie collectie speciaalbieren en vele whisky’s en rumsoorten.
Onze bistro laat het midden tussen een bar en een restaurant. Veel van onze gerechten hebben het formaat van een voor/tussengerecht. Naast onze specials -mediterrane charcuterie en seafood- hebben wij een wisselend aanbod van vlees en vegetarische gerechtjes. Een echte aanrader.

De Toxbar (http://www.toxbar.nl/) Reeweg 7
De Tox Bar is dé plek voor elk moment van de dag. Een heerlijke maaltijd, een lekkere borrel of volledig uit je dak in de enige echte dancing van Schiermonnikoog? Welkom in de huiskamer van Schiermonnikoog: eten, drinken én dansen!
Mijn favoriet: Saté Marijke, heerlijk.

Ambrosijn (http://www.ambrosijn.nl/) Langestreek 13
Restaurant Ambrosijn is gelegen aan de rand van het dorpscentrum. Een voormalig woonhuis die in zijn geheel is omgetoverd in een sfeervol restaurant waar u heerlijk kunt genieten.
In het restaurant en op het terras serveert de Ambrosijn dagelijks dranken en lekkernijen van de kleine kaart, zoals diverse koffies, huisgemaakt gebak, soepen, salades en een keur aan andere gerechten. Vanaf 18:00 uur bent u welkom voor het diner. Naast de gerechten op de kaart kunt u een keuze maken uit verschillende menu’s, allen met natuurlijke en streekgebonden produkten à la minute bereid in de open keuken.
Het ambachtelijk gemaakte schepijs van Ambrosijn is in korte tijd op Schiermonnikoog een begrip geworden. Met maar liefst 25 smaken is er ‘voor elk wat wils’. Naast de klassiekers als vanille, banaan, pistache, etc. biedt Ambrosijn bijvoorbeeld ook duindoornijs, ijs van eilanderhoning en kaneelsuikerbroodijs.

Tot slot en deze mag zeker niet ontbreken ….
Hotel restaurant van der Werff (http://www.hotelvanderwerff.nl/) Reeweg 2
Al ging u alleen even voor een kop koffie, je moet er geweest zien.
Hotel Van der Werff is het eerste en daarmee oudste hotel van Schiermonnikoog. De geschiedenis van dit hotel gaat terug tot de eerste helft van de achtiende eeuw.
In de voormalige gelagkamer en lounge kunt u nog steeds genieten van een kop koffie/thee of drankje. In het café speelt u als vanouds een spelletje biljart en in het restaurant kunt u onder het genot van de stijlvolle bediening à la carte dineren.

Er zijn nog veel meer gelegenheden, hier een opsomming, maar dit zijn onze favorieten.